Leren schrijven in een digitaal tijdperk

Met deze zomerse temperaturen denk ik graag weer even terug aan het weekend 2 weken geleden. Tijdens de eerste warme dagen van het jaar toen, was ik hard aan de studie, binnen..  Zonde, hoor ik je denken, maar ik was er gelukkig zelf heel blij mee. Eindelijk stond namelijk de cursus RMT 3 op het programma. Voor mij een cursus die steeds meer puzzelstukjes op zijn plek deed vallen wat betreft reflexintegratie.  

Veel aandacht dit keer voor de reflexen die storen bij het lezen en schrijven. Vooral dat laatste onderdeel wil ik graag op inhaken in dit blog. Een slecht handschrift of een verkeerde pengreep wordt steeds vaker een probleem van deze tijd. Veel wordt gedigitaliseerd, waardoor kinderen steeds minder oefenen met schrijven. Veel scholen geven iPad-onderwijs, we sturen elkaar nauwelijks nog een handgeschreven kaartje en het boodschappenlijstje wordt vaak in een app gemaakt. Maar schrijven is heel belangrijk voor je hersenontwikkeling. Door te schrijven worden er in de hersenen verbindingen gelegd, waardoor je je beter kunt concentreren, je fijne motoriek verbetert en je sneller kunt denken. Actieve reflexen kunnen de onderliggende oorzaak zijn van het schrijfprobleem. De moeite waard om hier naar te kijken, want als je op de basisschool echt goed leert schrijven, dan heb je daar je hele leven plezier van. 

 

Herken je dit?

Een kind dat zijn pen zo hard vast heeft dat zijn vingers of nagels wit worden. Of kinderen die tijdens het schrijven zo hard op hun pen duwen, dat deze bijna dwars door het papier heen gaat. Spanning op de vingers waardoor een vingerkootje afwijkend staat met de rest van de vinger, of kinderen die tijdens het schrijven met hun tong uit hun mond werken of hun mond meebewegen. Geconcentreerde kinderen die hun uiterste best doen, denk je dan. En dat doen ze vast en zeker ook. maar die spanning in de vingers, of de mond en het eruit piepen van de tong is vaak ook een teken van een ongecontroleerde reactie; de Babkin reflex.

Veel nagels bijten, lang duimen, tandenknarsen (’s nachts), kauwen op pennen of koordjes van een trui, een eetverslaving, de dag niet doorkomen zonder kauwgom. Dit zijn naast een slecht handschrift of een verkeerde pengreep een paar van de mogelijke aanwijzingen dat de Babkin reflex nog niet goed geïntegreerd is. Niet alleen bij kinderen kan deze reflex dus nog actief zijn, maar ook bij volwassenen.

 Wat is dat, een Babkin reflex?

De handjes en mond van een baby zijn met elkaar verbonden. Wanneer de handjes aangeraakt worden, opent de mond, kan deze gaan zuigen en wordt het spijsverteringssysteem in werking gezet. Deze reflex helpt bij het toeschieten van de moedermelk, wanneer de baby voeding nodig heeft.

De babkin palmomental ontwikkelt zich al in de baarmoeder. Hij is de eerste 3 levensmaanden actief, voor hij rond de 4 maanden geïntegreerd zou moeten worden.

Wanneer de Babkin niet integreert

Wanneer de Babkin- reflex ongeremd aanwezig blijft is er stress op de mondspieren, kaakspieren, spieren in de keel, het spijsverteringskanaal en de handspieren bij inspanning. Het doseren van kracht in de handen is lastig; vaak wordt er teveel kracht gezet. Dit kan onder andere de volgende problemen geven:

* Verminderde fijne motoriek

* Slecht handschrift/ verkrampte pengreep

* Moeilijk eten met bestek

* Slordige, of kieskeurige eters

* Goed articuleren wordt lastiger, doordat de tong eigenlijk op zuigstand in de mond staat.

* Openhangen van de mond

* Kwijlen

* Problemen met kauwen en slikken

* Grote kauw of zuigbehoefte. Dit kan dus in de vorm van eten (eetverslaving), maar ook een pen of touwtje van een trui, een sigaret, nagelbijten, duim, speen of kauwgom.

* Wanneer met de handen gewerkt wordt, doet de tong/mond automatisch mee

* Tandenknarsen, doordat de kaken ’s nachts gespannen blijven

* De handpalm kan gevoelig zijn voor aanraking

 

De ANTR en de Palmar Grasp reflex zorgen samen met een geïntegreerde Babkin reflex voor een goede houding, handvaardigheid, fijn motorische ontwikkeling en goede spraakontwikkeling.

 

 

Herken je jouw kind of misschien wel jezelf in bovenstaand verhaal. Geen paniek, met reflexintegratie, zijn deze problemen goed te verhelpen en wordt (leren) schrijven ineens een stuk makkelijker.


Reactie schrijven

Commentaren: 0