Waarom plast mijn kind nog in bed? Hoe een actieve Spinal Galant reflex ervoor zorgt dat je kindje maar niet zindelijk wordt ’s nachts.

Iedere ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken: het leed dat zindelijkheidstraining heet. Waar het bij de één bijna vanzelf gaat, is het bij de ander een langdurig gevecht.

De meeste kinderen worden eerst overdag zindelijk, voordat zij ’s nachts ook helemaal zindelijk zijn. Hiertussen kan soms nog best een lange tijd zitten. Want terwijl je kindje overdag al een tijdje droog blijft, lijkt het in de nacht maar niet te willen lukken.

Wellicht heb je al van alles geprobeerd om de zindelijkheid te stimuleren. Van plaswekkers, tot belonen bij een droge nacht en misschien zelfs al een bezoekje aan de plas- en poeppoli. Wanneer niks lijkt te helpen, denk dan eens aan reflexintegratie. Daarvóór ben je uiteraard al van harte welkom voor een screening.

 

Primaire reflexen

Wij als volwassenen hebben verschillende reflexen, automatische reacties, die ons lichaam in staat stellen om snel te reageren. Heel nuttig bij bijvoorbeeld het aanraken van een heet voorwerp. Deze volwassen reacties zijn ontstaan vanuit onze primaire reflexen. Als baby word je geboren met een set van primaire reflexen. Een baby heeft weinig tot geen controle over zijn/haar lichaam en reageert op prikkels door middel van reflexen. Dit gebeurt zodat een baby kan overleven en zich verder kan ontwikkelen. Zo helpt de spinal galant reflex een kindje om door het geboortekanaal te kunnen komen.

 

Spinal Galant reflex

Deze reflex komt tevoorschijn rond de twintigste week van de zwangerschap. Bij de geboorte is deze volledig actief en tussen de 3 en 9 maanden na de geboorte moet deze reflex geïntegreerd worden. Dit betekent dat de reflex opgenomen wordt in het lichaam, zodat deze niet automatisch blijft reageren op prikkels van buitenaf.

Wanneer het kindje in het geboortekanaal zit en de weeën de rug van de baby stimuleren, zullen de heupen zich bewegen, waardoor het kindje zichzelf naar buiten helpt werken. De spinale galant reflex zorgt ervoor dat de heup omhoog gaat aan de kant waar de lage rug of de heupen worden aangeraakt.

 

Gevolgen actieve Spinal Galant

Elastiek van ondergoed, een riem, een te strakke boord van een broek, de lakens in bed of de rugleuning van een stoel zijn voldoende om de reflex op te wekken.  Om het vervelende gevoel te neutraliseren, zullen deze kinderen onder invloed van de ongeremde spinal galant reflex moeilijk stil kunnen zitten. Zij schuiven continue op hun stoel heen en weer, of staan regelmatig op en zitten vaak te wiebelen of te friemelen. Op school gaat dit natuurlijk ten koste van de concentratie en aandacht bij de lesstof.

‘s Nachts kunnen aanraking van de lakens, een pyjamabroek of rugligging ervoor zorgen dat onder invloed van de reflex de blaas ontspant. Dit kan er dus toe leiden dat zindelijk worden moeizaam gaat, of dat kinderen blijven bedplassen, soms tot eind lagere school.

 

Mogelijke andere gevolgen of kenmerken van een actieve Spinal Galant

 

* Scheefgroei van de ruggengraat

* Een afwijkend looppatroon

* Onhandigheid

* Een hekel hebben aan strakke kleding, vooral bij de heupen en de lage rug, of een riem.

* Moeilijk kunnen stilzitten, voortdurend moeten opstaan, wiebelen, draaien op de stoel, of steeds een arm, hand, been of voet moeten bewegen.

 * ’Tics’

* Problemen met luisteren en taal

* Verkramping (of juist spierzwakte) van de onderrug, door het vast willen zetten van de voortdurende impuls tot beweging. De andere rug- , nek- en schouderspieren worden daardoor ook in hun beweging gestoord, waardoor allerlei rug – en nekklachten kunnen ontstaan.

* Bekkeninstabiliteit

* Overgevoelige darmen

* Concentratieproblemen, gebrek aan overzicht, gedachten die van hot naar her springen, vertonen van ontwijkgedrag of maar niet tot actie kunnen komen

 

Herken je jouw kind of misschien jezelf wel in bovenstaande kenmerken en ben je benieuwd of reflexintegratie uitkomst kan bieden. Neem gerust contact op. Door middel van oefeningen kunnen reflexen, ook op latere leeftijd, alsnog geïntegreerd worden.


Reactie schrijven

Commentaren: 0